top of page
Пошук
Фото автораNataliyakot Nataliyakot

Засідання гуртка "Книголюби" відбувся захід за змістом Анатолія Дімарова "І будуть люди"

" ,,, на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі.."- Тарас Шевченко


02 листопада 2022 року на засіданні гуртка "Книголюби" відбувся захід за змістом Анатолія Дімарова "І будуть люди". Студенти ознайомились з біографічними відомостями українського письменника, змістом та історією написання твору, обговорили різні аспекти екранізації.

Пророчі слова великого Тараса, що «на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі» стали непохитним переконанням і Анатолія Дімарова: останній рядок цього твердження він узяв за назву одного з кращих своїх творінь. Хоч у ньому йдеться про найтрагічніші сторінки життя українського селянства періоду колективізації-Голодомору, хоч до нашої Незалежності ще залишалися довгі десятиліття. Річ у тім, що беручись за написання роману, а це початок 1960-х, письменник уже позбувся облуди радянщини. Зате вона цупко трималася за свої наративи — третину твору цензура скоротила. Нині ця правдива історія започаткувала нову сторінку у своєму життєписі.

Події роману охоплюють тридцятирічний період: з 1901 по 1932 роки минулого століття. У центрі подій – історія кількох українських сімей. Головні герої відчують на собі і своїх близьких турбулентність часу: першу світову війну, революції, встановлення комуністичного режиму... Чи зможуть вони зберегти свої життя, сім'ї, залишитися вірними своїм цінностям?Всі ми знаємо, що історія циклічна. І іноді, щоб зрозуміти, що відбувається з нами сьогодні, треба відступити назад і подивитися на себе в контексті часу.

Питання національної ідентичності: хто ми, звідки, що нас об'єднує - як ніколи гостро стоять в нашому суспільстві.


14 переглядів0 коментарів

Kommentare


bottom of page